Bruk av UV behandling til å fjerne bakterier, virus og andre mikroorganismer.
UV behandling av drikkevannet regnes nå som en av de beste måter å desinfisere vannet på. Vannet tilsettes ingen fremmede kjemikalier, som igjen kan forårsake problemer og kanskje krever ekstra filtrering av vannet.
UV behandling har vært brukt siden slutten av 1950 årene, og brukes også av flere vannverk i Norge. Det er viktig å være klar over at etter UV-behandlingen er vannet fortsatt utsatt for ny bakterievekst. For drikkevann og annet vann til næringsmidler, bør derfor UV-behandlingen skje så nært opp til brukerstedet som mulig. Noen modeller har uv-lampen inne i kaldtvanntanken, dette gir optimal beskyttelse mot bakterievekst. AquaCool Classic og modeller der UV-ettermonteres, har uv-lampen plassert like etter filteret.
UV lys påvirker (bryter ned) svært mange plastforbindelser. Dersom det brukes plasttanker, kan plastforbindelser føres ut i vannet. Det brukes derfor rustfritt stål der uv-lampen er plassert.
Trenger du UV i din drikkevanndispenser?
Det er ikke til å komme forbi at UV øker driftskostnadene litt på din drikkevanndispenser. Vi presiserer «litt» – for (avhengig av modell), så snakker vi om 30 – 40 kroner pr måned. Hvis vannet blir forurenset, så går det vanligvis noen dager fra forurensingen kommer i vannet, og til vannverket utsteder kokevarsel. Konsekvensen av forurenset drikkevann kan svinge fra en mild magesjau, til i verste tilfelle dødsfall, slik som ved de tragiske hendelsene i Askøy i 2019, og Giardia utbruddet i Bergen i 2004.
Kostnaden for en bedrift, som må betale for en sykedag om du må være hjemme pga magesjau, ligger langt over de kronene det koster å sikre drikkevanndispenseren med UV. I så måte må vi konkludere med at UV-behandling er lurt å ha på drikkevannkjøleren.
Nedenstående tabell viser hvor kraftig effekt som er nødvendig for å eliminere forskjellige typer mikroorganismer. Effekten måles i mikrowattsekund pr. kvadratcentimeter. UV-lampen i Tana kjølerne har en effekt på 69357 mikroWS/cm2